نکته‌های کاربردی برای نگارش مقدمه در مقالات

مقدمه یک توضیح کوتاه از ادبیات پژوهشی موضوع مقاله است که سوال اصلی پژوهش و علت انتخاب موضوع آن ارائه می‌دهد . مقدمه را می‌توان قلب مقاله در نظر گرفت چرا که معرف اهداف اصلی و ادبیات پژوهش است . این بخش از مقاله ابتدا با یک توضیح کوتاه از ادبیات پژوهشی موضوع مقاله آغاز می‌شود که بلافاصله بعد از چکیده آورده می‌شود . شاید در نگاه اول نوشتن بخش مقدمه ساده به نظر آید ، اما وقتی شروع به نگارش می‌کنید ممکن است نتوانید نظم درستی به مطالبتان بدهید.

بنابراین در ابتدای نگارش بایستی مقدمه‌ی مقاله را مانند یک قیف در نظر بگیرید که به تدریج قطر آن کاهش پیدا می‌کند؛ یعنی در ابتدا درباره موضوعات کلی تر مطرح می‌شود. سپس به سراغ بخش مرور ادبیات بروید و سعی کنید تا موضوعات را تخصصی تر نقد و بررسی کنید و سرانجام در انتهای مقدمه به ارائه کار تحقیقی خود بپردازید. برای افرادی که تجربه‌ای در نگارش مقاله نداشته‌اند و برای نخستین بار قصد نوشتن یک مقاله را دارند پیشنهاد می‌شود که بعد از تکمیل ساختار مقاله و گرفتن نتایج مقاله ، مقدمه نویسی را انجام دهند . اما برای اساتید دانشگاهی و محققین با تجربه در زمینه نگارش مقاله شاید نوشتن مقدمه اولین و راحت ترین بخش از مقاله باشد.

ساخت پاورپوینت  | ترجمه مقاله

✔ ویژگی‌های یک مقدمه خوب :

مقدمه باید طوری نوشته شود که خواننده را به سوی پیشرفته ترین‌ها و بروزترین های حوزه مطالعاتی مدنظر خود هدایت کند و این امکان برای او فراهم شود که بقیه مقاله را بفهمد . سعی کنید برای مقدمه‌نویسی مقالات 3 سال اخیر را مطالعه کنید. زیرا مطالب بروزتری را ارائه می‌دهند و از طرفی از دید سردبیر مجله نیز این موضوع حائز اهمیت است. توجه داشته باشید که مقدمه باید به گونه‌ای نوشته شود که باعث ترغیب خواننده به خواندن ادامه‌ی مقاله شود.  از سوی دیگر نگارش خوب مقدمه تأثیر بسزایی روی نظر داوران و سردبیر در مورد مقاله شما خواهد داشت .

 

https://ojdanesh.com/1399/10498/نکاتی-برای-نگارش-مقدمه-در-مقالات/

 

اکنون به بررسی رعایت چند نکته‌ی کلیدی در مقدمه نویسی می‌پردازیم :

•اهمیت و حساسیت نخستین پارگراف

به اصطلاح می‌گویند که اولین برخورد می‌تواند آخرین برخورد باشد. تصور کنید برای یک مصاحبه شغلی با لباسی کثیف و آشفته حاضر شویم. همین حالت برای اولین پاراگراف مقاله مطرح است. اصطلاحات به کار رفته در نخستین پاراگراف باید به قدری قوی و محکم و جذاب باشد که مخاطب را مشتاق به خواندن پاراگراف‌های بعدی کند . خیلی وقت ها نویسندگان مقاله ، ده ها بار این پاراگراف را بازنگری می‌کنند تا به شکل مناسب دربیاید ، چرا که اولین پاراگراف بیان کننده‌ی موضوع اصلی مقاله است . بنابراین باید به شکلی قوت تفکر و عمق مقاله و هنر نویسندگی را به خوبی نشان دهد. کلیشه‌ای نوشتن پاراگراف نخست یکی از اشتباهات در نگارش مقدمه است  در نگارش پاراگراف اول این است . همانطور که می‌دانیم مقوله استفاده از ابزارهای آموزشی نوین مقوله‌ای بسیار مهم و حیاتی است .

• طفره رفتن در مقدمه

یکی از اشتباهات رایج در نگارش مقدمه‌ی مقاله طفره رفتن است ! یعنی به جای پرداختن به حواشی اصل مطلب بیان شود . مثلا به جای جمله‌ی “همان طور که همگان می‌دانند، شبکه‌های اجتماعی امروزه در تمامی دنیا فراگیر شده‌اند …” عبارت “اخیرا سه پژوهش چهار دلیل برای استفاده نکردن از شبکه‌های اجتماعی در محیط های آموزشی را مطرح کرده اند. را به کار بریم تا مقصود خود را دقیق تر بیان کنیم  .قاعده کلی این است ، هر حرفی که برای مخاطب تخصصی مقاله‌ی ما جدید، جالب و ضروری نیست باید حذف کنیم.

• ضرورت بیان سوال تحقیق در مقدمه

مطرح کردن سوال اصلی مقاله در صفحه نخست باعث می‌شود سریع‌تر به اصل مطلب بپردازیم . گاهی توصیه می‌شود در پارگراف دوم مقدمه این کار صورت گیرد یعنی بعد از اینکه در پاراگراف نخست موضوع را طرح کرده‌ایم در پاراگراف دوم بگوییم که این مقاله به دنبال پاسخ دادن به چه سوالی است. این کار باعث می‌شود تا مقدمه چینی‌های غیر مرتبط راحت‌تر حذف شود و مخاطب سریع تر به اصل حرف ما در مقاله پی‌ببرد.

آیا مطرح کردن برخی نتایج در قسمت مقدمه جایز است ؟

باید دقت داشت که مقدمه باید برای مقاله بازاریابی کند. یعنی مخاطب با خواندن مقدمه مشتاق به ادامه‌ی مطالعه‌ی مقاله شود . در علوم انسانی که گاهی مقالات طولانی هستند، پیشنهاد می‌شود در انتهای مقدمه، دو تا سه مورد از مهم‌ترین دستاوردهای جدید و ارزشمند مقاله را به صورت گذرا مطرح کنیم. مثلا بگوییم که تحلیل ما از این مساله سه زاویه مهم از پدیده‌هایی که تا به حال به آن توجه نشده است را آشکار می‌کند. اما نیازی نیست که این یافته‌ها را توضیح و بسط دهیم  و این کار را در بخش یافته های مقاله باید انجام دهیم). اما اگر مقاله کوتاه است و مخاطب با دیدن کل مقاله به راحتی می‌تواند متوجه یافته های کلیدی مقاله شود ، شاید نیازی به ذکر این موارد در مقدمه نباشد .

• تشخیص مقدمه‌ی مناسب برای مقاله

انجام دو کار به موفق بودن شما در نگارش مقدمه کمک می‌کند ؛نخست باید به صورت دقیق هدف مقاله را بیان کرد . سپس به صورت محکم و مستدل نشان دهیم چرا موضوع دقیق مورد بحث در مقاله هم مهم است و هم اینکه در بین تحقیق های گذشته جایش خالی است. برای آنکه بدانیم مقاله‌ی خوبی نوشته‌ایم این است که بتوانیم در ۳ تا ۵ جمله به صورت خیلی خلاصه این دو مساله را برای مخاطبی که در حوزه‌ی تحقیقاتی ما فعالیت می‌کند بیان کنیم و او قانع شود. اگر مخاطب برایش مساله‌ای مبهم بود یا اینکه در مورد ضرورت تحقیق ما تردیدی داشت، عملا در نگارش مقدمه موفق نبوده‌ایم.

• آخرین پاراگراف مقدمه شامل چه چیزی است ؟

در آخرین پاراگراف مقدمه باید مطرح کنیم که در ادامه‌ی مقاله چه مطالبی را به چه ترتیبی بیان می‌کنیم. مثلا “در بخش بعدی، به مرور مطالعات گذشته در زمینه‌ی … می‌پردازیم سپس در بخش روش شناسی به تشریح روش تحقیق به کارگرفته می‌پردازیم. در بخش چهارم، به بیان یافته‌های تحقیق در مورد … می پردازیم”.

سعی کنید علی‌رغم این که ساختار و محتوای بخش‌های بعدی مقاله به صورت خلاصه معرفی می‌شود، تا حد امکان این کار به صورت کلیشه‌ای انجام نشود. به طور دقیق‌تر بیان کنید که محتوای هر بخش مقاله به چه مطلب و موضوعی اختصاص دارد. مثلا به جای آنکه به صورت کلی بگوییم “در بخش چهارم به بیان یافته‌های تحقیق می‌پردازیم”، بگوییم “در بخش چهارم، سه عامل کلیدی موفقیت شرکت های نوآور در کشورهای در حال توسعه را از تحلیل یافته های میدانی شناسایی می‌کنیم.

 

نشر این متن باذکر منبع با استفاده از عنوان زیر بلامانع است:

گردآوری شده توسط پروژه سرای اوج دانش” https://ojdanes.com

برای اطلاع از خبر های علمی روز ، در کانال تلگرامی ما عضو  شوید

https://telegram.me/MBlogy


 

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *