چرا در همه مقالات ایرانیان سرقت علمی و ادبی ( پلاجیاریسم – پارافریز) پیدا می‌شود؟

علت وجود سرقت علمی و ادبی در مقالات ایرانیان چه می‌تواند باشد ؟

نکاتی درخصوص پلاجیاریسم در مقالات علمی

مقدمه : احترام به نوشته بزرگان علم و ادب همواره امری بسیار مهم در بین پیشینیان ما بوده است. به این صورت که همواره جمله ای که برای خود ما نبوده را از قول صاحب آن سخن نقل می‌کردیم .

 

 

پلاجیاریسم https://ojdanesh.com/1398/8748/وجود سرقت علمی و ادبی در مقالات ایرانیان/

پلاجیاریسم _ پارافریز

 

پلاجیاریسم ( plagiarism ) به نحوی تغییر یافته‌ی همان مرام هست که دوباره به ما بازگشته هست. روشی که برای رفع پلاجیاریسم برای نویسنده های ایرانی به اشتباه ، بدیهی شده است .

نوشته‌ی مقاله دیگری را با درک و زبان خود (به علاوه تغییر گرامر و واژگان) بنویسیم و قرار گیری پرانتز ارجاع پس از آن برای حل مشکل پارافریز کفایت می‌کند. که البته این کار لازم هست ولی کافی نیست. و باز هم سرقت‌علمی و ادبی توسط نرم‌افزار مربوطه تشخیص داده می شود.

چالشی که امروزه وجود دارد  آن است که برخی نرم‌افزارها (مانند iThenticate ) به مهم‌ترین عامل که جهت بررسی سرقت علمی و ادبی تکیه می‌کنند “هم رفرنس بودن مطالب در دو مقاله” می‌باشد . (یعنی حتی اگر شما جملات را به طور کامل تغییر دهید، رفرنس مشترک رسوا می‌کند😊.) درست است که هر دو مقاله مرجع همتا دارند ولی نفر اول با بررسی چند مقاله به این متون دست یافته ولی نویسنده مقاله دوم فقط از روی دسترنج نفر اول متن را از آن مقالات آورده است . (احتمال این که دو شخص به صورت نا آگاهانه از کار یکدیگر با ترتیب همتا از دو یا سه مرجع استفاده کنند بسیار کم هست.)

راه حل برای رفع پلاجیاریسم :
  1. سعی شود از بخش نتایج و نتیجه گیری مقالات منبع استفاده کنید (نه بخش های دیگر ).
  2.  از بخش مقدمه ، روش و بحث هر مقاله “فقط یک مطلب با یک رفرنس” را مجاز به استفاده هستید . (نهایتا در صورت اجبار؛ دو مطلب با فاصله یا ترتیب متفاوت).

 

نتیجه گیری:
  • با کمی صرف زمان ، استفاده از تعداد مقالات بیشتر (روش و نتیجه آن‌ها و برداشت بسیار کوچکی از بخش ها دیگر ) ،  درک و تجزیه تحلیل مقالات و نگارش مطالب به زبان و نگارش خود ثمره‌ی تلاش‌های خود را در نوشتن مقاله از بین نبریم.

 

🖋به نوشتار : دکتر سجاد اشتیاقی

 


 

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *