استرس عاملی مهم در تسریع سفیدی مو

محققان بر اساس تحقیقات صورت گرفته بر روی نمونه آزمایشگاهی (موش) متوجه شدند که اعصاب درگیر و متشنج در پاسخ به اتفاقات و استرس می‌تواند صدمات دائمی به سلول های منبع تولید رنگ در مو وارد کند . در این آزمایش پس از قرار گیری موش در معرض استرس قسمت‌هایی از موهای خاکستری بر روی بدنش ظاهر شد که حاکی از سفیدی موهای بدن موش بود .

https://ojdanesh.com/1399/9994/استرس-عاملی-در-تسریع-سفیدی-مو/

تیم تحقیقاتی در این پژوهش متوجه شدند وقایع استرس زا به سلول های بنیادی موظف به تولید رنگدانه در مو ها آسیب می‌رساند. سلول ها که در نزدیکی پایه هر فولیکول مو قرار دارند ، از هم جدا شده و ساختار های تخصصی تری به نام ملانوسیت تشکیل می‌دهند که باعث ایجاد رنگ های قهوه ای ، سیاه ، قرمز و زرد در مو و پوست می‌شوند. استرس باعث سرعت در تمایز در سلول های بنیادی نیز می‌شود . به طور معمول ، سیستم عصبی آرام یک سیستم اضطراری برای مقابله با استرس است و باعث می‌شود اثرات اضطراب حداقل زودگذر باشد

ارتباط میان سیستم عصبی سمپاتیک و سفیدی مو

سیستم عصبی سمپاتیک که بدن را برای پاسخ به تهدیدها آماده می‌کند در فرایند رنگ آمیزی نقش مهمی دارد. همچنین این سیستم عصبی به بسیاری از پاسخ‌های بیولوژیکی از جمله افزایش جریان خون به عضلات و افزایش تمرکز ذهنی کمک می‌کند. اما محققان دریافتند که اعصاب سمپاتیک در بعضی موارد به طور دائمی مقداری از سلول های بنیادی را در فولیکول‌های مو تخلیه می‌کند.

این یافته ها اولین پیوند علمی بین استرس و سفیدی مو است. از آنجایی که استرس تمام بدن را تحت تأثیر قرار می‌دهد محققان مجبور شدند برخی از فرایند های خواب را انجام دهند تا متوجه شوند کدام سیستم فیزیولوژیکی اثرات سفیدی را به فولیکول های مو منتقل می‌کند. در ابتدا ، این تیم فرض کردند استرس ممکن است باعث حمله ایمنی به سلول های بنیادی ملانوسیت شود. آن‌ها با تزریق آنالوگ کپسایسین (ماده شیمیایی موجود در فلفل قرمز ) موش ها را در معرض استرس شدید قرار دادند ، اما در موش‌هایی که فاقد سلول های  ایمنی قوی بودند به تشکیل موهای خاکستری ختم شد. دانشمندان در مرحله بعد به بررسی اثرات هورمون استرس کورتیزول پرداختند. موش‌هایی که غده های آدرنالین آنان برداشته شده بود قادر به تولید کورتیزول نبودند و درنتیجه تحت فشار و استرس دارای موهایی با ظاهر  خاکستری شدند .

 

https://ojdanesh.com/1399/9994/استرس-عاملی-در-تسریع-سفیدی-مو/

تصویر میکروسکوپی از اعصاب سمپاتیک (مژگان) اطراف سلول های بنیادی ملانوسیت (زرد)

عصب سمپاتیک مسئول شکل ظاهری تار‌ های نقره‌ای (خاکستری)هستند که به درون هر فولیکول مو در پوست اثر می‌کند.

سلو ‌های سمپاتیک یک انتقال دهنده عصبی به نام نورآدرنالین که توسط ملانوسیت ها ذخیره شده‌ است را آزاد می‌کنند . سپس سلو ‌های بنیادی ملانوسیت تکثیر و تبدیل به سلو ‌های تولید کننده رنگدانه های تخصصی شدند که هرمون‌های خود را در نزدیکی پایه فولیکول رها کرده و موها را بدون منبع رنگدانه می‌گذارند. در ظروف پتری نورآدرنالین باعث تکثیر سلول‌های بنیادی ملانوسیت انسانی می‌شود که همین امر نشان می‌دهد تسریع سفیدی در ساقه مو افراد نیز اتفاق می‌افتد.

دکتر هسو : استرس حاد تمام سلول های بنیادی ملانوسیت را در موش ها طی پنج روز کاهش داد

مهار سفیدی سریع مو  بر اثر استرس

فرآیند خاکستری شدن مو در موش ها با تجویز داروهای شناخته شده‌ای به عنوان مهار کننده‌های CDK و یا با مسدود کردن ترشح نورآدرنالین که مانع از تکثیر سلول های بنیادین می‌شود قابل توقف است . این یافته ها عواقب ناشی از تحریک مکانیسم بقا را در شرایطی که شرایط خطرناک نیست نشان می دهد. استرس یک بخش عادی از زندگی است  اما در موقعیت‌هایی خاص بودنش مفید است و گاهی مضر و آسیب رسان است .

تاثیر رژیم غذایی در تسریع سفید شدن مو

استرس تنها یکی از عوامل مؤثر در سفیدی سریع مو است. ژن‌ها و رژیم غذایی نیز نقش بزرگی در این روند دارند. مطابق با یک مطالعه در سال 2018 ، محققان متوجه شدند در موش هایی که یک رژیم غذایی پر چرب با کلسترول بالا داشتند نه تنها شریان های التهابی ایجاد شد بلکه تار های مو شروع به خاکستری شدن و ریزش کردند. تیم تحقیقاتی نیز راهی برای توقف این روند یافتند. اگر اطلاعات بیشتری در مورد چگونگی تغییر بافت ها و سلول‌های بنیادی تحت استرس در دست داشته باشیم ، می‌توان درمانهایی ایجاد کرد که  تأثیرات مخرب اضطراب را متوقف یا معکوس کند.

✔این مطالعه‌ی جدید گامی مهم برای درک نقش استرس در بافت‌های مختلف بدن است.

 

• می‌توانید این پیام را با ذکر نام “موسسه پروژه سرای اوج دانش” نشر دهید .

https://ojdanesh.com

•جهت برخورداری از تازه ترین خبرهای مرتبط با بیوتکنولوژی و زیست شناسی عضو کانال تلگرامی ما شوید . برای پیوستن به کانال روی تصویر کلیک کنید 👇🏻

https://t.me/joinchat/AAAAADzL9FMe69zDdHcMvA

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *